(Mauritia flexuosa)
Opis
Buriti je do 35 metara visoko drvo palme rasprostranjeno u močvarama i drugim vlažnim područjima Južne Amerike, uglavnom Amazone. Široki listovi formiraju “krunu” na vrhu drveta. Cvijetovi su žute boje i pojavljuju se od prosinca do travnja. Plodovi rastu u periodu između prosinca i lipnja, kestenasto smeđe su boje i pokriveni ljuskicama. Biljka se razmnožava sjemenkama koje se rasprostranjuju zrakom, stoga buriti palma obično formira vrlo guste šume. Plod buriti palme je jestiv.
Stanovnici ga smatraju svetim drvetom (zovu ga i "drvo života" budući da su iskoristivi svi dijelove buriti palme u proizvodnji (stablo, lišće, plodovi).

Način dobivanja
Plodove ubire lokalno stanovništvo udruženo u licencirane grupe berača. Ekstrakcija hladnim tiještenjem plodova odvija se na licu mjesta kako bi se osigurala vrhunska kakvoća i svježina ulja.
Sastav:
Profil masnoća:
Plod buriti palme sadrži ukupno cca 38,5 g masnoća na 100 g ploda. Izvor je nezasićenih masnih kiselina, obiluje vitaminima E i A i karotenoidima.
Profil masnih kiselina |
% u ukupnom sadržaju masnoća |
Laurinska kiseline (zasićena) C 12 |
0,10 |
Miristinska kiselina (zasićena) C 14 |
0,10 |
Palmitisnka (zasićena) C 16 |
16,30 - 18,75 |
Palmitoleinska (nezasićena) C 16:1 (omega-7) |
0,25 – 0,40 |
Stearinska (zasićena) C 18 |
1,30 - 1,35 |
Oleinska (nezasićena) C 18:1 (omega-9) |
75,50 – 79,20 |
Linolna (nezasićena) C 18:2 (omega-6) |
1,40 - 2,15 |
Linolenska (nezasićena) C 18:3 (omega-3) |
0,10 – 1,30 |
Arahidonska (zasićena) C 20 |
1,65 |
Sadržaj tokoferola (oblici vitamina E) u µg/g suhe masne tvari
α-tokoferol |
β+γ tokoferoli |
δ-tokoferoli |
196,8 |
476,40 |
44,1 |
Može se zaključiti da je omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u buriti ulju izvrstan. Količina prirodnog vitamina E je vrlo visoka. Analize su pokazale da je spektar apsorpcije infracrvenog svjetla masnoća buriti ulja vrlo sličan spektru trioleina, triglicerida oleinske kiseline što otvara vrata ovom ulju za primjenu u tretmanima povišenog LDL (lošeg) kolesterola. Ulje ploda buriti palme sadrži najmanje 0,17% karotenoida.

Primjena
Ulje plodova buritija najčešće se koristi za zaštitu od sunca i liječenje ozljeda kože nastale zbog pretjeranog izlaganja UV zrakama, kao i drugih opeklina. Ulje se proizvodi hladnim tiještenjem ploda, narančasto-crvenu boju daje mu obilje karotenoida, posebice beta-karotena. Sastavom ulje obiluje mononezasićenim masnim kiselinama te vitaminima E i A. Ovo obilje antioksidansa štiti od utjecaja UV zraka, apsorbira određeni dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje; eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje a potom i starenje kože. Ukoliko se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju. Njeguje i regenerira umornu kožu bez tonusa, povećava elastičnost kože i djeluje protiv bora. U pripravcima nakon sunčanja oporavlja stanice oštećene UV zrakama, te pomaže kod crvenila i izgorene kože.
Ulje je jarko crveno-narančaste boje, te ga je potrebno miješati s drugim biljnim uljima kako ne bi obojalo kožu ili odjeću. Koncentracije u pripravcima prirodne kozmetike se kreću od 2%-10%.
U kozmetičkoj industriji buriti ulje se koristi u izradi krema i losiona za zaštitu od sunca kao i pripravaka nakon sunčanja, kupki i masažnih ulja.
Sigurnost ulja i fizikalne osobine
Buriti ulje je sigurno za primjenu. Stabilno je na suhom i tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi ,najmanje godinu dana. Ulje je viskozna tekućina crvene boje, specifičnog mirisa, netopivo u vodi. Jodni indeks 70 – 90, gustoća pri 15*C je 0,900 – 0,950 , peroksidni indeks <20 meq/kg, točka vrelišta >200*C. Indeks saponifikacije je 190 – 200. Ulje je stabilno, može doći do užeglosti tijekom dužeg stajanja u kontaktu sa zrakom. Sigurno je za primjenu na koži. Toksične doze za oralnu primjenu nisu utvrđene. U kontaktu s očima može izazvati blagu iritaciju.

Napisao: Valter Ajman, dr.med.
Izvor:
-
-
Bianca Silva Ferreira, Camila Guimarães de Almeida, Lara Pereira Faza, Angelina de Almeida, Cláudio Galuppo Diniz, Vânia Lúcia da Silva, Richard Michael Grazul and Mireille Le Hyaric: Comparative Properties of Amazonian Oils Obtained by Different Extraction Methods
- Natural sourcing: MSDS & Spectrometry
- Skincare Amazonia UG
- Antonio M. da Cruz Rodrigues, Sylvain Darnetb and Luiza H. Meller da Silva: Fatty Acid Profiles and Tocopherol Contents of Buriti (Mauritia flexuosa), Patawa (Oenocarpus bataua), Tucuma (Astrocaryum vulgare), Mari (Poraqueiba paraensis) and Inaja (Maximiliana maripa) Fruits
- Flores Flora & Garden State Natural: Buriti Oil Specification
- M.L.S. Albuquerque, I. Guedes, P. Alcantara Jr, S.G.C. Moreira: Infrared absorption spectra of Buriti (Mauritia flexuosa L.) oil